استیبل کوین چیست

هدف بیشتر رمزارزها این بود که یک وسیله مبادله باشند و نه اینکه صرفاً ذخیره‌ی ارزش قلمداد شوند. مسئله این است که به دلیل ارزش نسبتاً کم بازار، حتی رمزارزهای پرطرفدار مانند بیت‌کوین نیز دوست دارند نوسانات گسترده قیمت را تجربه کنند. در این پست راه‌حل پیشنهادی فعلی برای این موضوع یعنی استیبل‌کوین یا همان ارز دیجیتال با قیمت ثابت را بررسی می‌کنیم.

خلاصه استیبل‌کوین

استیبل کوین ها تلاشی برای ایجاد یک رمزارز غیرنوسانی یا ثابت هستند. ارزش یک استیبل‌کوین با یک ارز واقعی یا همان ارز فیات تثبیت ارزش می‌شود. به عنوان مثال استیبل‌کوین معروف به تتر یا USDT، یک دلار آمریکا ارزش دارد و انتظار می‌رود که این تثبیت ارزش را تحت هر شرایطی حفظ کند.

این مطلب خلاصه‌ای از استیبل‌کوین بود. اگر توضیح مفصل‌تری درباره‌ی اتریوم می‌خواهید این نوشته را تا انتها بخوانید.

1. نوسانات در رمزارزها

معمولاً هر چه ارزش بازار یک دارایی پایین‌تر باشد، قیمت آن نوسان بیشتری دارد.

تصور کنید سنگی را در یک حوض کوچک پرتاب می‌کنید. حالا همان سنگ را بردارید و به اقیانوس بیندازید. واضح است که سنگ روی حوض تاثیر بیشتری از روی اقیانوس دارد.

به همین ترتیب، ارزش کل بازار رمزارز در حال حاضر یک حوضچه‌ است و به طور عمده تحت تأثیر سفارشات خرید و فروش روزانه قرار دارد تا اینکه برای مثال از دلار آمریکا تأثیر بگیرد. این امر یک مشکل بزرگ بوجود می‌آورد، نمی‌توانید بدون نوسانات ارزشی که همراه رمزارزهاست از مزایای رمزارزهایی که شامل تمرکززدایی پول و نظام پرداخت «رایگان برای همه» هستند، بهره‌مند شوید. تصور کنید چقدر دشوار است که از بیت‌کوین یا هر رمزارز دیگر برای تراکنش‌های روزانه و مقاصد معاملاتی استفاده کنید، زمانی‌که یک روز ارزش آن فلان تومان یا دلار است و روز بعد به نصف آن می‌رسد. مانند کسی که 8 سال پیش 2 عدد پیتزا را به قیمت 10,000 بیت‌کوین خریداری کرد.

اینجا دقیقاً همان جایی است که استیبل‌کوین‌ها از راه می‌رسند.

برای توضیحات بیشتر این پست را مطالعه کنید: رمز ارز چیست؟ راهنمای تازه‌کارها

2. استیبل کوین چیست؟

استیبل‌کوین وسیله‌ی راحتی رمزارز را فراهم می‌کند، که به معنای تسویه سریع و موانع کمتر نظارتی، همراه با ثبات ارزهای فیات است. آشکارترین مورد استفاده‌ی استیبل‌کوین‌ها مانند اکثر سکه‌ها (کوین‌ها) بهره‌گیری از آنها به عنوان وسیله‌ی مبادله برای خریدهای روزانه است. اما از آنجایی که این سکه‌ها در حال حاضر چندان طرفدار ندارند هیچ‌کس واقعاً آنها را به عنوان روش پرداخت نمی‌پذیرد. بنابراین، استفاده اصلی از استیبل کوین ها امروزه در واقع صرافی‌های رمزارز است. با استیبل کوین ها معامله‌گران می‌توانند زمانی که می‌خواهند ریسک خود را کاهش دهند، رمزارزهای نوسانی را با رمزارزهای با ثبات معامله کنند.
به عنوان مثال، اگر من در بیت‌کوین سرمایه‌گذاری کرده‌ام و نمی‌خواهم در خطر سقوط قیمت بیت‌کوین در برابر دلار آمریکا بیافتم، فقط می‌توانم بیت‌کوین‌های خود را با USDT (یا همان تتر Tether  که با ارزش دلار آمریکا تثبیت می‌شود و یا به عبارتی دلار پشتوانه آن است) مبادله کنم و ارزش دلاری خود را حفظ کنم.

مزیت بعدی استیبل کوین ها

وقتی می‌خواهیم «به بازی برگردیم» و بیت‌کوین‌ها را نگه داریم، فقط می‌توانیم USDT خود را به BTC تبدیل کنیم. این روش صرفاً برای صرافی‌های رمزارزی که به دلیل مقررات، گزینه مبادله بیت‌کوین با ارزهای فیات را در اختیار کاربران خود قرار نمی‌دهند بسیار طرفدار دارد. مزیت بزرگ دیگر استیبل‌کوین‌ها این است که می‌توانید نسبتاً سریع وجوه را بین صرافی‌ها جابه‌جا کنید، زیرا تراکنش‌های رمزارزی سریع‌تر و ارزان‌تر از تراکنش‌های فیات هستند. گزینه‌ای برای تسویه چنین سریع بین مبادلات آربیتاژ یا معامله به سود را راحت می‌کند و شکاف‌های قیمتی که معمولاً بین صرافی‌های بیت‌کوین مشاهده می‌کنید را پر می‌کند.
بنابراین در حال حاضر، استیبل‌کوین‌ها برای معامله‌گران بیشتر کارکرد ابزاری دارند تا اینکه یک وسیله واقعی مبادله باشند.

  • اما چطور این امکان را فراهم می‌آورند؟
  • چه چیزی قیمت آنها را از نوسانی که سایر رمزارزها شاهدش هستند حفظ می‌کند؟

3. تثبیت کردن قیمت استیبل‌کوین

● استیبل‌کوین‌های وثیقه‌دار Collateralized Stablecoins

راه‌های مختلفی وجود دارد که یک شرکت می‌تواند تلاش کند و تثبیت ارزش استیبل کوین خود را با ارز فیات حفظ کند. اولین راه برای حفظ تثبیت ارزش این است که اعتماد ایجاد کنید که سکه واقعاً ارزش چیزی که با آن تثبیت شده است را دارد. به عنوان مثال، اگر بازار باور نکند که یک USDT واقعاً یک دلار می‌ارزد، مردم بلافاصله تمام USDT خود را رها می‌کنند و قیمت سقوط می‌کند. برای حفظ این اعتماد، شرکت از سکه‌های خود با نوعی دارایی پشتیبانی می‌کند. این وثیقه اساساً گواه این است که شرکت به وعده‌اش عمل می‌کند و سکه‌های آن باید ارزش مبلغ تثبیت شده را داشته باشند. برای مثال در مورد تتر، گفته می‌شود که هر USDT توسط یک دلار آمریکا به صورت نقد یا دارایی‌های دیگری که تتر به عنوان وثیقه نگه می‌دارد، پشتیبانی می‌شود.
یک مثال دیگر برای وثیقه، توکن DGX است که گفته می‌شود پشتوانه آن طلا است. نوع دیگری از یک استیل‌کوین وثیقه‌دار این است که توسط یک یا چند رمزارز پشتیبانی می‌شود. حسابرسی این شکل از وثیقه بسیار ساده‌تر است زیرا موجودی شرکت را می‌توان در بلاک‌چین مشاهده کرد.

● استیبل‌کوین‌های الگوریتمی

راه دوم برای حفظ تثبیت ارزش این است که عرضه سکه در بازار را زیر نفوذ خود در آورد که به تثبیت ارزش الگوریتمی نیز شناخته می‌شود. تثبیت ارزش الگوریتمی به این معنی است که شرکت مجموعه‌ای از قوانین خودکار یا همان  قرارداد هوشمند را می‌نویسد که بسته به قیمت سکه، مقدار یک استیبل‌کوین در گردش را افزایش یا کاهش می‌دهد.
تصور کنید ما یک استیبل‌کوین داریم که به صورت الگوریتمی با دلار آمریکا تثبیت می‌شود. با فرض اینکه افراد زیادی شروع به خرید سکه کنند، قیمت آن بالا می‌رود و تثبیت ارزش آن شکسته می‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق سکه‌های جدیدی منتشر می‌شود. این افزایش عرضه باعث کاهش فشار قیمت ناشی از تقاضا و حفظ ارزش سکه می‌شود. از سوی دیگر، اگر بسیاری از مردم شروع به فروش سکه کنند، سکه‌ها از عرضه کلی حذف می‌شوند تا تثبیت ارزش را برابر با یک دلار آمریکا حفظ کنند.
پرواضح است که استیبل‌کوین‌هایی که به صورت الگوریتمی تثبیت ارزش شدند هیچگونه دارایی به عنوان وثیقه نگه نمی‌دارند. قرارداد هوشمندی که سکه را مدیریت می‌کند به عنوان یک بانک مرکزی عمل  و سعی می‌کند با تغییر عرضه پول، قیمت را به حالت ثابت بازگرداند.

4. کدام روش تثبیت ارزش بهتر است؟

هر کدام از روش‌های تثبیت ارزش مزایا و معایبی دارند:
تثبیت ارزش‌هایی که با فیات وثیقه‌گذاری می‌شوند بیشترین اطمینان را به دارندگان استیبل کوین می‌دهند که سکه (کوین) واقعاً ارزش دارایی‌ای که آن را پشتیبانی کرده است را دارد. با این حال، تثبیت ارزش‌هایی که با فیات وثیقه‌گذاری می‌شوند دارای برخی معایب عمده هستند.

از منظر شرکتی

دارایی مسدود می‌شود و نمی‌توان از آن برای هیچ کار دیگری استفاده کرد. همچنین، همیشه خطر اختلاس یا بسته شدن حساب بانکی شرکت وجود دارد که می‌تواند اعتماد به استیبل‌کوین را از بین ببرد.

وثیقه‌گذاری با ارز فیات

مسئله دیگر در مورد استیبل‌کوین‌هایی که با فیات وثیقه‌گذاری شده‌اند این است که واقعاً اثبات اینکه شرکت دارایی کافی را در اختیار دارد تا بتواند واقعاً از مقدار سکه‌های در گردش پشتیبانی کند، دشوار است. به عنوان مثال، تتر با انتقاد شدید و درخواست‌های حسابرسی از سوی افراد بدبین مواجه شده است که ادعا می‌کنند این شرکت وثیقه کافی برای پشتیبانی از USDT در گردش را ندارد.

وثیقه‌گذاری با رمزارز

از سوی دیگر، سکه‌هایی که با رمزارز وثیقه‌گذاری شده‌اند ممکن است از مزایای مشاهده وثیقه در بلاک چین برخوردار باشند، اما خود وثیقه بسیار نوسانی است. به همین دلیل است که به حق‌العمل نیاز دارد. در بسیاری از موارد آن شرکت 150 درصد یا حتی بیشتر از وثیقه مورد نیاز را برای جبران کاهش احتمالی قیمت‌های رمزارز نگه می‌دارد. تثبیت ارزش الگوریتمی این مزیت را دارد که شرکت نیازی به دم ‌دست نگه‌داشتن دارایی ندارد. با این حال، بسیاری استدلال می‌کنند که نظریه تثبیت الگوریتمی در زندگی واقعی کاربرد ندارد. زیرا تنها کنترل عرضه‌ی پول و نظارت بر آن، تضمینی برای ماندگاری آن نیست.

برای توضیحات بیشتر این پست را مطالعه کنید: بلاکچین چیست؟ راهنمای تازه‌کارها

5. مدل‌های کسب‌و‌کار استیبل کوین

با وجود تمام پیچیدگی‌هایی که در حفظ استیبل کوین وجود دارد، ممکن است از خود بپرسید که انگیزه ایجاد یک استیبل‌کوین در وهله اول چیست؟ مدل کسب‌و‌کار آن چیست؟ برای هر شرکتی انگیزه متفاوتی وجود دارد. برخی از شرکت‌ها می‌توانند برای معامله سکه خود هزینه‌ای دریافت کنند. سایر شرکت‌ها از استیبل‌کوین خود به عنوان یک کانال بازاریابی برای افزایش آگاهی از شرکت و سایر خدماتی که ارائه می‌دهند استفاده می‌کنند. هوبی، جوزا، کوین بیس و Circle صرافی‌هایی هستند که استیبل‌کوین‌های خود را ایجاد کرده‌اند تا کاربران بیشتری را به بسترهای معاملاتی خود جذب کنند و امکان انتقال آسان‌تر وجوه در داخل بستر خود و بین صرافی‌ها را فراهم کنند.

6. استیبل‌کوین‌های پرطرفدار

  • تتر USDT (USD Tether) یک استیبل کوین است که با ارز فیات وثیقه‌گذاری شده است و ارزش آن با یک دلار امریکا تثبیت شده است. این سکه توسط شرکت تتر بوجود آمد و از زمان معرفی آن در سال 2015 تاکنون نسبتاً پایدار مانده است.
  • دلار حقیقی TUSD TrueUSD استیبل‌کوینی جدیدتر است که با ارز فیات وثیقه‌گذاری شده است که راه‌حل‌هایی برای مشکلات تتر دارد. دلار آمریکای وثیقه‌‌گذاری شده در حساب‌های بانکی چندین شرکت معتبر نگهداری می‌شود. این حساب‌های بانکی اکنون توسط یک شرکت حسابداری شخص ثالث به صورت آنی و علنی حسابرسی می‌شوند.
  • دلار جِمینای GUSD (Gemini USD)  استیبل‌کوینی با فیات وثیقه‌گذاری شده که توسط  صرافی پرطرفدار رمزارزی جمینای  منتشر شده است، که توسط برادران وینکلواس Winklevoss تأسیس شد. جمینای ادعا می‌کند که GUSD اولین استیبل‌کوین نظارت شده در دنیا است.
  • USDC (USD Coin) یک استیبل‌کوین با فیات وثیقه‌گذاری شده که توسط سیرکل Circle و کوین‌بیس Coinbase منتشر شده است.
  • DAI استیبل‌کوینی که مارکردائو MakerDAO ایجاد کرده و با رمزارز وثیقه‌گذاری شده است.
  • PAX (استاندارد Paxos) استیبل‌کوینی با فیات وثیقه‌گذاری شده که پاکسوس Paxos آن را منتشر کرده است. پاکسوس یک مؤسسه مالی است که اداره خدمات مالی ایالت نیویورک (NYDFS) آن را کنترل می‌کند. پاکسوس شرکتی بسیار قابل‌اعتماد است که خدمات رمزارزی  پی‌پال را نیز تأمین می‌کند.

7. نقد استیبل کوین

انتقادات فراوانی در ایجاد استیبل کوین مطرح شده است. رایج‌ترین مورد مربوط به ناتوانی در حفظ واقعی تثبیت ارزش، در طولانی مدت است. این امر می‌تواند به خاطر یکی از دلایلی باشد که قبلاً ذکر شد. علاوه بر این، نگاهی گذرا به تاریخ به ما می‌گوید که تمام ارزهای تثبیت شده به دلیل هزینه نگهداری آنها محکوم به شکست هستند. به‌خصوص زمانی که قیمت ارز تثبیت شده مورد حمله قرار می‌گیرد.

برخی از نمونه‌های معروفی که ارزش ارز تثبیت شده آنها شکسته شده‌اند عبارتند از:

  • ارزش فرانک سوئیس در برابر یورو در سال 2015
  • ارزش یوان چین در برابر دلار آمریکا در سال 2005
  • ارزش بات تایلند در برابر دلار آمریکا در سال 1997
  • و معروف‌ترین آنها معیار طلا است. دلار آمریکا در برابر طلا در سال 1971 تثبیت شده بود.

اما موضوع مهم‌تر در اینجا مسئله‌ی حاکمیت است. بسیاری از استیبل‌کوین‌ها را متمرکز می‌دانند، زیرا شرکتی پشت آنها وجود دارد که تثبیت ارزش ارزها را خواه الگوریتمی باشد خواه وثیقه‌دار حفظ می‌کند. بنابراین، استیبل‌کوین‌ها واقعاً رمزارز نیستند به این معنی که غیرمتمرکز نیستند.

راه‌حل استیبل کوین ها بلندمدت است؟

مسئله دیگر این است که به نظر می‌رسد استیبل کوین‌ها راه‌حلی برای چیزی ارائه می‌کنند که فقط یک درد زود‌گذر است و مسئله همیشگی نیست. هنگامی که رمزارزها به ارزش بازار بالاتری دست یابند، نوسانات آنها به طور چشمگیری کاهش می‌یابد و استفاده واقعی از استیبل‌کوین‌ها وجود نخواهد داشت. استیبل‌کوین‌ها سعی می‌کنند بهترین‌ها را از هر دو حوزه به دست آورند. ثبات یک ارز رسمی با بازار بزرگ و انعطاف‌پذیری یک ارز غیرمتمرکز و رایگان برای همه رمزارزها.  مشکل این است که آنها بدترین هر دو حوزه را نیز جذب می‌کنند: یک سکه متمرکز با نوعی بانک مرکزی که آن را کنترل می‌کند و توانایی شک‌برانگیز برای حفظ اعتماد عمومی به آن.

در نهایت مسئله مقررات مطرح می‌شود. آیا نهادهای تنظیم مقررات به شرکت‌ها اجازه می‌دهند بدون هیچ نظارتی دارایی‌ای را بوجود بیاورند که از الگوی پول رایج کشور تقلید می‌کند؟ یک مثال برای چنین موضوعی بِیسیس Basis است. استیبل‌کوینی با الگوریتم تثبیت شده که بیش از 130 میلیون دلار برای پروژه خود جمع‌آوری کرد، فقط به دلیل مشکلات نظارتی مدتی پیش تعطیل شد.

8- نتیجه‌گیری

به نظر می‌رسد که استیبل‌کوین‌ها نوعی ابزار موقتی برای مبادلات هستند که به معامله‌گران اجازه می‌دهند در مأمن امنی خارج از نوسانات باشند، بدون اینکه نیازی به عرضه گزینه‌های فیات قانونی برای آنها باشد. در طولانی مدت، دشوار است که مطمئن شویم این سکه‌ها چگونه در زیست‌بوم رمزارزی جایی خواهند داشت و یا اصلاً جایی خواهند  داشت، به خصوص با وجود علامت‌ سوال‌های زیادی که آنها را احاطه کرده است. امیدواریم تا اینجا آگاهی کافی پیدا کرده باشید که استیبل کوین چیست و چگونه کار می‌کند. نوعی رمزارز است که با ارزش دارایی با نوسان کمتر (معمولاً دلار آمریکا) تثبیت می‌شود.

ممکن است هنوز سوالاتی در این زمینه داشته باشید. لطفاً در بخش نظرات دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

سایت ایستگاه ارز، صرفاً یک سایت آموزشی، خبری و تحلیلی است که در زمینه ارزهای دیجیتال فعالیت می‌کند و به هیچ‌وجه به مخاطبان پیشنهاد خرید یا سرمایه‌گذاری نمی‌دهد. پس، قبل از هر خرید یا سرمایه‌گذاری، ارز مورد نظرتان را از همه‌ی جوانب بررسی کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *