قیمتها همیشه به دلیل تورم رو به افزایش هستند. اما در بعضی شرایط قیمت یک کالا و یا یک سرویس به صورت جداگانه افزایش بیشتری دارد و یا صرفاً مستقیم با تغییر تورم ارزانتر یا گرانتر نمیشود.
به طور مثال به چارت روبهرو که قیمت شکلات در چند ماه اخیر و قیمت بازار مسکن در چند سال اخیر را نشان میدهد دقت کنید شاید سوالی برایتان ایجاد شود این که حتماً تورم بالایی باعث این اتفاق شده است؟


اما اینطور نیست، در مثال شکلات شما یک بازار کاملاً سادهی تشکیل شده از عرضه و تقاضا دارید.
برای درک بهتر موضوع یک مثال میزنیم؛
از آنجایی که چین و کشورهای دیگر از نظر اقتصادی خود را ارتقا میدهند مصرفکنندههای کشورهایشان توانایی بیشتری برای صرف پول خود برای خوراکیهای غیرضروری پیدا میکنند مثلاً خوراکیای مانند: شکلات که بعنوان مثال در چارت آورده شده است. از طرف دیگر به این دلیل که شکلات تلخ در کل دنیا محبوبیت بیشتری پیدا کرده است باعث مصرف بیشتر شکلات توسط مردم میشود و در مجموع این دو روند باعث افزایش تقاضای دانههای کاکائو میشود که پایهی اصلی تولید شکلات است. همزمان به دلیل بیماری و خشکسالی تولید کردن دانههای کاکائو به مشکل خورده است که این امر سبب کاهش عرضه میشود و عرضهی کمتر و تقاضای بیشتر باعث افزایش قیمت شکلات میشود اما برای توضیح شرایط بازار مسکن نمیتوانیم مثال سادهای همچون عرضه و تقاضا بزنیم چون دلایلی مثل افزایش جمعیت، افزایش ثروت، کمبود در مواد اولیه و عوامل بسیار دیگر سبب این موضوع است.
بین سال های 2001 و 2006 قیمت بازار مسکن به شکل عجیبی به دور از این دلایل افزایش پیدا کرد، به دلیلی که اقتصاددانها آن را حباب مینامند. اوایل سال 2000 نرخ بهرهی پایین و فریبنده باعث شد که مردم برای خرید مسکن تشویق شوند که باعث تقاضای بیشتر و افزایش قیمت شد. اما بعدها وقتی که مردم دیدند قیمت مسکن همچنان رو به افزایش است به این نتیجه رسیدند که این روند ادامه خواهد داشت و همین امر باعث شد که پول بیشتری را در این بازار سرمایهگذاری کنند و به این امید که قیمت مسکن بیشتر هم خواهد شد خانههای بیشتر خریداری کردند که به این کار در اقتصاد خیال یا حدس و گمان میگویند.
به همین دلیل خریدارهای بیشتری تشویق شدند هزینه کنند و قیمت سریع و سریعتر افزایش پیدا کرد.

در واقع میانگین قیمت خانه در آمریکا بین سالهای 2000 تا 2006 تقریبا 2 برابر شد و در شهرهایی مانند Los Angeles و Las Vegas تقریبا 3 برابر شد. همین روند به شکل فجیعتری در کشورهای همچون ایرلند و اسپانیا اتفاق افتاد. داستانهایی در مورد افزایش قیمت مسکن با وامهای راحت و ساده باعث شد افراد بیشتری هر روز متقاعد شوند که خرید یک خانه بلیطی به سمت ثروتمند شدن است.
در همان زمان بسیاری از اقتصاددانها و افراد به این موضوع اشاره میکردند که قیمت رو به افزایش مسکن ناپایدار است و در سال 2005 یک مجلهی اقتصاد قیمت رو به افزایش جهانی مسکن را بزرگترین حباب تاریخ خواند در همان زمان اقتصاددانهایی همچون Robert Shiller و Nouriel Roubin رکود اقتصادی را پیشبینی کردند اما در نهایت اصلیترین مشکل حباب اقتصادی این است که کاملاً به تعداد خریدارهای آن بازار بستگی دارد. هر شخصی براساس این که بعد از خرید یک خانه بتواند همان خانه را گرانتر بفروشد سرمایهگذاری میکند و بالاخره در یک زمان نامشخصی خریدارها کاهش پیدا میکنند و حباب از بین میرود.